Tips Keluarga Bahagia

Dosa gugur apabila suami isteri bersalam.

RASULULLAH SAW bersabda yang bermaksud: “seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan ALLAH hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon keredhaannya.”

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.

Muka yang masam bukan sahaja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan ALLAH turut murka dan kemurkaan ALLAH  itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suaminya.

Sesungguhnya keredhaan ALLAH terletak pada keredhaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf, walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalam dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.

Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurana layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga. Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertaqwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.

RASULULLAH SAW bersabda yang bermaksud: “sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepda suaminya, iaitu burung-burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam keredhaan suaminya.”

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan ALLAH melalui keredhaan suami.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara:

“Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memilikimu.”

“Renung-Renungkan dan Selamat Beramal”

Advertisements